Vad man kan förvänta sig när man väntar
Måste du plötsligt springa till toaletten var femte minut och upplever varje gång du råkar hosta? Då vet du att graviditeten kan ta ut sin rätt på urinblåsan. Detta är helt normalt och sällan något att oroa sig för.
I den här artikeln får du veta:
- Att en del hormoner kan försvaga din bäckenbottenmuskulatur och påverka din kontroll över urinblåsan,
- Vilka bindor från TENA som är bäst för små eller stora läckage efter förlossningen, samt hur du beställer ett produktprov.
- Att en av tre kvinnor över 35* kan uppleva urinläckage och hur man hanterar det under graviditeten och efter förlossningen
Vad som händer med din urinblåsa under graviditeten
Under graviditeten ökar blodvolymen stegvis, vilket medför att njurarna producerar mer urin, och du behöver då gå på toaletten oftare.
Troligen dricker du även mer och producerar mer urin av den anledningen också. Det är dock en bra sak. Vid graviditetsillamående är rådet att dricka ordentligt för att kompensera för den mat du inte får i dig, men det leder också till mer frekventa toalettbesök.
När du är gravid hjälper hormoner som progesteron och relaxin till att mjuka upp muskler, leder och ligament för att förbereda kroppen på att föda barn. Det här försvagar även musklerna som kontrollerar urinflödet, så det är dessutom vanligt med mer .
I takt med att bebisen växer så utvidgas också livmodern och trycket mot urinblåsan ökar så att den inte längre kan fyllas till samma grad. Ju större bebisen blir, desto mer hoptryckt blir urinblåsan. Därför kan det kännas som att du bor på toaletten under den tredje trimestern.
Dessutom samlar du på dig vätska under dagen som, när du lägger dig ner på kvällen, letar sig tillbaka ut i blodomloppet. Detta ökar urinproduktionen och därför kan det hända att du vaknar oftare på natten och behöver kissa.
Därför kan en graviditet orsaka inkontinens
Den uttänjda bäckenbottenmuskulaturen kombinerat med den gradvis ökande urinproduktionen, vätskeansamlingen och det extra trycket på bäckenbotten och urinblåsan kan försvaga stödet runt urinvägarna under graviditeten. Det innebär att du kan uppleva små läckage – särskilt när du skrattar, hostar eller nyser.
Vid små läckage under graviditeten ger TENA Discreet Ultra Mini trosskydd för inkontinens ett tredubbelt skydd mot läckage samt oönskad lukt och fukt, tack vare den unika microPROTEX™-teknologin. Trosskyddet är en superabsorbent som inte är större än en vanlig binda.
En förlossning tar också ut sin rätt på bäckenbottenmuskulaturen och det är väldigt vanligt med (eller inkontinens) efter förlossningen. Detta kan hålla i sig under några veckor, men det kan även hänga kvar under en längre period med en och annan olycka då och då.
Vid stora läckage efter förlossningen har TENA Discreet Protect+ en hög absorptionsnivå som kapslar in oönskad lukt och fukt och håller dig torr i upp till 12 timmar.
Din kropp behöver bara tid att läka och anpassa sig och det finns saker du kan göra för att förebygga, minska och hantera symptomen under tiden. Om du tror att ditt problem är av en allvarligare art är det bäst att du rådfrågar din läkare.
*International Consultation on Incontinence (ICI), publication 2013, Abrams et
Så hanterar du inkontinens under graviditeten och efter förlossning
(eller inkontinens) är vanligt bland gravida kvinnor. Forskning visar faktiskt att en av tre kvinnor över 35 upplever inkontinens och mammor upplever fler symtom än i någon annan fas i livet**.
TENA hjälper dig med vägledning och praktiska råd om inkontinens under och efter graviditeten.
Vi har ett stort sortiment av produkter som är till för att hjälpa dig som du hittar här. Du kan även beställa produktprover. Tveka inte att kontakta oss om du inte hittar rätt produkt för dig.
**Global undersökning (FR, GB, MX, CO) Kitchen8, januari 2021