Alla kvinnor går igenom . Fasen är förknippad med förändringar i våra kroppar, vår menstruation och fertilitet. Detta är en välkänd del av livet för kvinnor, men visste du att den är uppdelad i två olika faser? Den första fasen kallas förklimakteriet och sker flera år innan själva klimakteriefasen.
I den här guiden tar vi en närmare titt på dessa två faser samt tecken, symtom och förändringar relaterade till dessa. Vi går även igenom förklimakteriet och tiden efter klimakteriet, så att du får bekanta dig med dessa.
Vad är förklimakteriet?
Förklimakteriet misstas ofta för tiden innan då du fortfarande får mens (regelbunden eller oregelbunden) och är fertil.
Förklimakteriet är fasen då östrogennivåerna i dina äggstockar gradvist minskar. Fasen startar vanligtvis ett par år före klimakteriet och åldern när den inträffar varierar. Vissa märker av tecken och symtom på förklimakteriet i 40-årsåldern och andra i 30-årsåldern eller t.o.m. tidigare än så.
När vi hamnar i börjar kroppen att producera lägre östrogennivåer och du har inte längre ägglossning varje månad. Detta innebär att din mens upphör. Det är först efter ett helt år utan menstruation som du anses ha nått klimakteriet.
Klimakteriet sker mellan åldrarna 45 och 55 men är vanligast strax efter 50.
Symtom och tecken på klimakteriet
När din mens upphör kan du uppleva samma symtom som under förklimakteriet. De vanligaste klimakterietecknen och klimakteriesymtomen är:
Värmevallningar
Nattsvettningar
Sömnsvårigheter
Försämrad sexlust
Sämre minne eller försämrad koncentrationsförmåga
Vaginal torrhet och/eller obehag under samlag
Huvudvärk
Humörsvängningar
Hjärtklappning
Stela leder
Mindre muskelmassa
Återkommande urinvägsinfektioner
Frekvent urinering
Även om många av dessa främst lindras med livsstilsförändringar eller med hjälp av läkare har vi möjlighet att hjälpa till med frekvent urinering, vilket ofta är ett symptom på urininkontinens. Våra produkter som TENA trosskydd är perfekt för små läckage och vi erbjuder även hjälpartiklar som stöttar på vägen.
Hur du hanterar inkontinens
Urinläckage är ett vanligt klimakteriesymptom. TENA trosskydd har ett mjukt ytskikt som är extra skonsamt mot ömtålig klimakteriehud.
Tiden efter inträffar när det har gått ett helt år utan menstruation. De flesta klimakteriesymtomen har klingat av vid det här laget och du känner dig troligtvis piggare.
På grund av olika faktorer, som den förminskade östrogenmängden, ökar risken för vissa hälsotillstånd som benskörhet, hjärtsjukdomar och förändringar i vaginan och urinblåsan. Ett hälsosamt och aktivt leverne kan i vissa fall motverka dessa tillstånd, men vi är alla olika. Prata därför med din läkare för att veta vad som gäller för dig.
Kontakta din läkare om du har frågor om klimakteriefaserna. Din läkare kan till exempel erbjuda hormonersättningsbehandling, läkemedel och ge tips om hur du skapar nya rutiner som underlättar klimakteriefasen. Mer information finns på vår sida för stöd under klimakteriet.