En kvinna som flyter fridfullt i en pool

Hur du hanterar klimakteriets alla känslor

Att gå igenom klimakteriet kan ibland kännas som en känslomässig berg- och dalbana – en åktur som ingen av oss har tackat ja till! Hormonerna som sköter det kvinnliga reproduktionssystemet, östrogen och progesteron, minskar naturligt under klimakteriet vilket kan orsaka symtom som depression och ångest.
 
Faktum är att känslomässig instabilitet är ett vanligt symtom under förklimakteriet. Hormonerna är utformade för att arbeta tillsammans och fungera som en helhet i balans. Kvinnor som är i förklimakteriet upplever ofta att deras PMS (Premenstruellt syndrom) blir mer påtagligt och håller i sig längre än tidigare. De säger att det känns som en PMS som inte går över, dvs PMS fortsätter även efter menstruationen. En vanlig anledning till detta är obalans mellan östrogen och progesteron.
 
Några av de tuffaste klimakteriebesvären är givetvis de känslomässiga och mentala hälsoproblem som man kan uppleva. Nästan hälften av kvinnor i klimakteriet rapporterar problem med depression och ångest, vilket kan ha en negativ påverkan på självförtroendet, förhållanden, och livskvaliteten generellt.
 
Läs mer om stöd under klimakteriet och allt du behöver veta för att hantera de känslor som uppstår under klimakteriet.

Ena stunden var jag glad, i nästa stund ville jag slå min man på käften.

Klimakteriet och psykisk hälsa

Hormonobalansen som sker under klimakteriet skapar förändringar som kan ge symtom på den psykiska hälsan. Symtomen kan se lite olika ut beroende på om du är i förklimakteriet eller om du är i perioden efter menopaus. Vissa av de känslomässiga förändringarna som du kan uppleva är:
 
Nedstämdhet
Humörsvängningar
Ökad irritation
Ångest
Depression
Vrede och aggressivitet
Koncentrationssvårigheter (hjärndimma)
Trötthet
Anspänning
 
Om du upplever några av känslorna ovan i 40- eller 50-årsåldern ofta eller under en längre tid, eller om symtomen kommer plötsligt, är chansen stor att det kan vara relaterat till klimakteriet. Nedan finns några tips som hjälper dig att känna igen och kontrollera humörsvängningar, ångest, depression och mycket mer under klimakteriet och förklimakteriet.

Tips 1: Prata med din läkare om depression under klimakteriet

Depression kan orsaka nedstämdhet och leda till att du förlorar intresset för aktiviteter som du brukar tycka om. För att diagnostiseras med depression måste symtomen hålla i sig i minst två veckor och försämra din funktionsförmåga. Om du misstänker att du lider av klimakterierelaterad depression och det påverkar din livskvalitet negativt är det viktigt att du talar med en läkare innan du testar metoder för självhjälp. Det är viktigt att utesluta andra medicinska och psykiatriska åkommor så att du får den hjälp du behöver.
 
Även om många kvinnor har depressionssymtom under klimakteriet är risken större att få dessa symtom om du har upplevt dem tidigare i livet. En läkare kan rekommendera diverse behandlingar beroende på din situation – kanske hormonbehandling (HRT), ett annat läkemedel som antidepressiv medicin, kognitiv beteendeterapi, eller en kombination av båda.

Jag brukade känna mig ledsen utan att veta varför.

Tips 2: Förbered dig praktiskt för klimakteriets symtom

Genom att förbereda dig för att hantera klimakteriets fysiska symtom på praktiska sätt kan du öka din psykiska hälsa och välmående. Kvinnor som går igenom klimakteriet lider ofta av fysiska symtom som värmevallningar och problem med urinblåsan. Dessa kan vara jobbiga och bidra till en förvärrad klimakterierelaterad depression, ångest och humörsvängningar.
 
Att hantera de fysiska symtomen kan ge dig en känsla av kontroll och minska risken för negativa känslomässiga effekter. Se till att dricka tillräckligt med vätska, undvika för mycket skärmtid, och ha Paracetamol i handväskan om du till exempel lider av klimakterierelaterad migrän. Om du har klimakterierelaterad inkontinens, håll dig torr och skyddad genom att använda TENA trosskydd. Om du vet att du har lätt för att få värmevallningar precis innan din mens, försök att boka in jobbmöten utanför den tiden, och prata med din chef eller HR-avdelning om du behöver stöd när det gäller att hantera klimakteriesymtom på jobbet.

Tips 3: Ät hälsosamt för optimal psykisk hälsa

En balanserad kost som är rik på näring, vitaminer och mineraler är viktigt under alla stadier i livet, men speciellt under klimakteriet när din kropp går igenom många känslomässiga och fysiska förändringar.
 
För att hålla humöret stabilt, se till att du äter tillräckligt med proteinrik mat som innehåller aminosyran tryptofan. Tryptofan bidrar till produktionen av serotonin, som kan balansera humörsvängningar under klimakteriet. Kalkon, färskost, havre och baljväxter är alla välsmakande källor med aminosyra. För att bekämpa depression och ångest under klimakteriet, kanske du vill pröva nya strategier som att äta frukost, eller äta regelbundna små måltider under hela dagen för at hålla blodsockret – och humöret – stabilt.

Tips 4: Utöva lugnande aktiviteter för att dämpa ångest under klimakteriet

En del kvinnor har stor nytta av avslappningsövningar under klimakteriet. Att minska förväntningarna på dig själv är viktigt. Rytmisk andning kan till exempel hjälpa dig att dämpa din ångest under klimakteriet. Instabila känslor kan ofta störa ditt normala andningsmönster, så om du känner dig arg, orolig eller stressad, försök att hitta en tyst plats utan distraktioner och oljud. Ta några långsamma, och djupa andetag, eller kolla upp en av de många rytmiska andningsapparna som finns. Du fixar det här!
 
Att utöva lugnande träning som meditation, mindfulness, eller att skriva dagbok kan hjälpa dig att förbereda dig för klimakteriet och hantera klimakteriesymtom. När det gäller motion, kanske du vill välja lågintensiv träning som yoga eller simning som är bra för både kropp och knopp.
 
Förutom lugnande träning kan även en god natts sömn och avslappnade promenader i naturen bidra till att minska negativa känslor under klimakteriet. 

Tips 5: Sök stöd från dina närmaste under klimakteriet

När kvinnor går igenom klimakteriet upplever de ibland att deras instabila känslor inte bara hotar känslan av psykisk balans utan också deras förhållanden. Att försöka stoppa instabila känslor kan vara tröttande – och det är okej att be om hjälp under klimakteriet. Att skratta och ha roligt med familj och vänner kan vara ett sätt att lätta på svåra känslor.
 
Se till att vårda relationen till din partner, barn, familj och vänner lite extra om du känner dig förvirrad av irrationella känslor och humörsvängningar runt klimakteriet. Familjemedlemmar kan känna sig särskilt utsatta för dina klimakteriekänslor. Istället för att bita ihop eller explodera, kan du försöka prata om hur du känner. Tala om för dina närstående om du behöver extra förståelse, tålamod, sympati och stöd. Säg till när du behöver tid för dig själv och tvärtom – se till att du bokar in kvalitetstid med nära och kära när du känner att du klarar av det.

”Jag har mer hår i ansiktet än på huvudet”.

När Ingi hamnade i klimakteriet förändrades hennes utseende, men hennes personlighet genomgick en ännu större förändring. I den här filmen pratar hon med sina väninnor om humörsvängningar, sömnlösa nätter och vikten av att fråga: ”Hur mår du?”. 
 
Ta del av Ingis berättelse nu.

Tips 6: Hantera depression och ångest under klimakteriet med kreativt skapande

När kroppen förändras och anpassar sig till en ny fas i livet, uppger många kvinnor som går igenom klimakteriet att det känns som om de förlorar sin identitet, sitt syfte, och sin självkänsla. Oavsett om du har barn eller ej är det ibland svårt att acceptera slutet på de fertila åren. Den här förändringen kan framkalla känslor av nedstämdhet och låg självkänsla. Slutet på fertiliteten kan också ge en ökad medvetenhet om åldrandet och döden.
 
Ett bra sätt att hantera eller kämpa emot de här känslorna kan vara att göra något kreativt. Måla, dansa, utveckla din matlagning, lär dig ett nytt språk eller engagera dig i en ny spännande motionsform. Alla de här idéerna kan hjälpa dig att bygga upp en ny identitet och öka självförtroendet under klimakteriet. 

Klimakteriets olika faser kan ge mycket att tänka på och det är lätt hänt att den känslomässiga biten glöms bort. Tveka inte att kontakta din husläkare eller vårdcentral om du känner att du behöver mer stöd.

Mer information