10 tips för att erbjuda bättre inkontinensvård för personer med demens
Att vårda en äldre anhörig, närstående eller vän med urininkontinens i hemmet är en tidskrävande uppgift. Om personen även är dement är utmaningen ännu större. Om en person har diagnostiserats som dement, kommer normala situationer som äldre människor kan behöva hjälp med – toalettbesök, att använda inkontinensprodukter, övervaka hudhälsan – att få en helt ny dimension.
Vi på TENA erbjuder byxskydd för , , hudvårds- och andra produkter som hjälper miljontals vårdgivare att hantera urinläckage och inkontinens på ett effektivare sätt. De låter även äldre leva ett bekvämare och värdigare liv. Innan produkter kommer in i bilden finns det dock några fakta om inkontinens och demens som du bör ha i åtanke. I den här situationen kommer din närstående ofta att:
Ha svårt för att berätta om att han/hon behöver använda toaletten
Ha svårt att hitta, känna igen eller använda en toalett
Vägra att ta emot hjälp eftersom han/hon skäms eller känner sig generad, vilket leder till oavsiktligt läckage
Som vårdgivare är det viktigt att du förstår och känner igen dessa situationer. Samtidigt bör du också veta att det finns många saker du kan göra för att förbättra kvaliteten på den vård du ger. Listan som vi har sammanställt nedan kommer förhoppningsvis att hjälpa dig att öka livskvaliteten för dina anhöriga eller närstående och hjälpa dig att hantera situationen med lite mindre stress.
UPPMUNTRA – uppmuntra personen du tar hand om att be om hjälp, få honom/henne engagerad och informera personen om vad du gör. Det är viktigt att vårdtagaren ger sitt samtycke och känner att han/hon är delaktig i sin egen vård.
BELYSNING – lämna toalettdörren öppen och låt belysningen vara på under natten. Rörelsesensorer för belysningen och ett nattduksbord är också bra om det är möjligt.
FÄRGKODNING – märk toaletten, strömbrytaren och toalettsitsen på något sätt och använd kontrasterande färger. Färgkodning är ett utmärkt sätt att öva upp minnet och en färgglad, kontrasterande toalettsits kan även vara användbart för att enklare hitta den.
PRAKTISKA KLÄDER – kläder som enkelt kan tas på och av är en bra hjälp.
VÄLJ LÄMPLIGA INKONTINENSPRODUKTER – om din anhöriga eller närstående använder sig av inkontinensprodukter, kan byxskydd vara det bästa alternativet på grund av dess enkla användning. Välj även noggrant när det gäller storlek och absorptionskapacitet – klicka här (LÄNK) för att hitta rätt produkt i TENA sortimentet.
HOPPA INTE ÖVER TOALETTBESÖK – Om en olycka sker kan känslan av förlägenhet dröja sig kvar och påverka framtida toalettbesök.
FÖLJ EN RUTIN – 4–6 gånger om dagen och eventuellt ett besök på natten är vanligt för personer över 60 år. Använd dock sunt förnuft och försök att vara flexibel.
INGET SUBSTITUT FÖR TOALETTBESÖKET – Använd aldrig inkontinensprodukter som ett substitut för toalettbesök.
VAR POSITIV – Att berömma och ha en positiv attityd hjälper mycket.
TÖM URINBLÅSAN PÅ RÄTT SÄTT – vid ett toalettbesök bör du se till att urinblåsan töms så mycket som möjligt – du kan läsa några praktiska tips om det nedan.
Fyra tips för en effektivare tömning av urinblåsan
Att tömma blåsan vid ett toalettbesök innebär många fördelar för personer med . Genom att göra det effektivt minskar chanserna att bakterier frodas i resturinen och orsakar urin- och hudinfektioner. Och från ett vårdperspektiv innebär det att din närstående känner sig bekvämare och att den praktiska börda som du bär på kan minskas. Om den berörda personen är dement och inkontinent kan det dock skapa nya utmaningar. Här kommer våra fyra bästa tips på hur man tömmer urinblåsan effektivt under dessa omständigheter.
Låt det ta tid – stressa inte och se till att det är lugnt och tyst. Hjälp din närstående att hitta en bra sittställning som gör det möjligt för honom/henne att luta sig framåt genom att få stöd för sina fötter. Du kan även hjälpa honom/henne att ändra ställning några gånger.
Använd en kudde – om personen är smal eller skör kan du använda en mjuk ringkudde för att göra toalettsitsen bekvämare.
Visa hur det ska gå till – det kan hända att den som är dement helt enkelt inte vet vad du vill att han/hon ska göra. I så fall kan du visa honom/henne hur man ska sitta på toalettstolen.
Appar kan hjälpa – det finns mobiltelefonappar som återskapar ljudet av rinnande vatten. Dessa kan användas för att underlätta urinering.
Det är viktigt att förstå den dementa personens särskilda behov. Använd våra tips varje dag och hjälp din närstående att urinera effektivare. Vi hoppas att denna information har en positiv effekt på din närståendes liv och för dig som vårdgivare.
För mer information om hur TENA produkter kan hjälpa dina anhöriga eller närstående, klicka här.