Min närstående har en kognitiv funktionsnedsättning

Hur mycket stöd och hjälp dina närstående behöver är beroende av deras psykiska tillstånd såväl som deras fysiska hälsa.
 
Det kan hända att de inte kan klara saker och uppgifter på lika bra som tidigare. De kan exempelvis börja glömma saker. Eller missa toalettbesök. Eller ha dramatiska humörsvängningar. Om de visar upp dessa symtom ska du läsa detta avsnitt. Här kan du hämta tips om hur du kan sköta en inkontinent närstående som har nedsatt psykisk hälsa. Men vi rekommenderar dock att du även söker hjälp från sjukvården.

Upprätta en rutin för dig själv och din närstående

En invand rutin kan hjälpa människor med nedsatt psykisk hälsa att känna sig mycket säkrare. Det stämmer särskilt väl när det handlar om att byta deras inkontinensprodukter. Du kan hjälpa din närstående att känna sig mindre nervös och lugnare genom att göra det vid samma tidpunkter varje dag. Och genom att säga och göra samma saker vid varje byte. Då kommer din närstående att veta vad som väntar när det är dags att byta. Och han eller hon kommer dessutom att veta var bytet passar in mellan måltider, tupplurar och andra aktiviteter, t.ex. som att titta på tv. 
 
Om du vid något tillfälle måste lämna över ditt vårdansvar till någon annan är det bra om den personen förstår din rutin. Om den vårdgivare som hjälper dig fortsätter på samma sätt som du vid samma tidpunkter, kommer din närstående säkert att känna sig mer bekväm.  

Skapa rätt miljö

Detta kommer att variera i enlighet med din närståendes tillstånd och situation. Om han eller hon kan gå till badrummet utan hjälp måste du se till att vägen dit är fri från hinder. Försök skapa en miljö som är så säker som möjligt. Det kan du göra genom att anpassa omgivningarna och köpa och installera lämpliga produkter och bekvämligheter. Målet är att ge din närstående möjlighet att använda sin miljö bekvämt och säkert. Här är några saker som du bör göra så snart som möjligt:
 
  • Undersök golven i de rum där din närstående troligtvis kommer att gå. Är de hala? Utgör de någon risk? I så fall ... 
    – Installera dubbelsidig tejp under mattor och ta bort ojämna och fransiga små mattor. 
    – Lägg halkfria mattor på golv som ofta är våta, t.ex. i badrummet och köket.
  • Montera grabbräcken överallt där din närstående behöver dem – t.ex. vid toaletten, i duschen eller vid badkaret.
  • Gör badrumsdörren lätt att hitta med en stor skylt. Det kan också vara en god idé att byta ut toalettsitsen mot en modell med stark färg, så att det är lättare att se den.
  • Ställ en sophink med lock för använda inkontinensprodukter i badrummet eller sovrummet. Det gör miljön mer angenäm och håller skräp och sopor ur vägen.
  • Det kan också hända att den person som du tar hand om föredrar kläder som är lätta att ta av, t.ex. breda kjolar och byxor med snörning. Sådana kläder hjälper din närstående att känna sig mer självsäker och kan därför underlätta ditt hjälparbete.

Vikten av god hygien

Den personliga hygienen är en viktig del av alla människors liv. Det är dock ingen lätt uppgift när du vårdar en person med en kognitiv funktionsnedsättning.
 
Människor med exempelvis demens kan vara mindre samarbetsvilliga och mer benägna att motsätta sig förändringar. Därför kan det kräva en hel del tålamod att ta god hand om sådana personers hygien. Du måste diskutera mer med dem och tillbringa mer tid på att tvätta dem. Ta reda på mer om inkontinens och demens

Ta hand om äldre personers hud

Som du säkert redan känner till blir vår hud mer ömtålig när vi blir äldre och den skadas dessutom lättare. Därför behöver huden särskild vård, med en skonsam hygienrutin som hjälper till att förhindra irritation och infektioner. Det är särskilt viktigt om den närstående är inkontinent – urin och avföring kan skada deras hud. God hygien för de äldre hjälper inte bara till att skydda deras hudhälsa, utan kan också lugna dem och få dem att känna sig rena, bekväma, fräscha och friska. Det ökar dessutom deras självförtroende.
 
Hudvården består av tre olika steg: rengöra, återställa och skydda. Du kan se ett sortiment med produkter som är avsedda för detta och är specialutformade för äldre personers hud på sidan med hudvårdssortimentet från TENA

Inkontinensprodukter

Det är viktigt att komma ihåg att personer med demens inte gillar förändringar. Det kan innebära att de inte förstår varför vårdgivaren gör en viss sak, t.ex. hjälper dem med deras . Det är anledningen till att de absorberande underkläderna från TENA är utformade för att se ut och kännas som vanliga . Detta hjälper de närstående att känna sig bekväma när man byter på dem. Erfarna vårdgivare, inklusive de som arbetar i vårdhem, berättar att personer med demens som de vårdar sällan motsätter sig att bära dessa skydd. 

Hjälpa dem med kosthållning och vätskeintag

Vissa personer med oroar sig för att dricka för mycket – det kommer bara att leda till ökat behov att gå på toaletten. Därför vill de eventuellt dricka mindre. Det kan vara problematiskt – det kan göra deras urin mer koncentrerad och skapa risker för deras hälsa. Försök därför att uppmana din närstående att dricka som vanligt när han eller hon känner sig törstig. 
 
Måltiderna är viktiga för våra närstående – inte bara för att få mat och dryck, utan även för tillfället att umgås tillsammans med andra. Det är bra för dig och till och med vänner och andra familjemedlemmar att äta tillsammans med din närstående. Ert sällskap och möjligheten att prata och skratta tillsammans kommer att få honom eller henne att må bra. Försök också att servera måltiderna vid samma tidpunkter varje dag. 

Känna närhet och sammanhang

Om din närstående lider av en psykisk funktionsnedsättning och begränsad rörlighet kan det hända att han eller hon inte kan ägna sig åt samma intressen som tidigare. Oavsett vilket tillståndet är kommer din närstående antagligen att må bra av att hålla dig i handen, få en kram och en trevlig pratstund. Det är bra om du kan hitta nya aktiviteter som ni kan göra tillsammans – det hjälper din närstående att känna sig engagerad och betydelsefull. 
 
Erfarna vårdgivare säger att även små aktiviteter som man gör tillsammans kan hjälpa till att förgylla den närståendes dag.

Vänta inte med att be om hjälp

När den person som du tar hand om har demens och även är inkontinent, innebär det ännu större utmaningar. Erfarna vårdgivare rekommenderar att du söker hjälp från andra – familjemedlemmar, vänner, hemvården eller socialtjänsten.